• De Europese Commissie heeft plannen om vier belangrijke techsectoren te beschermen tegen ongewenste invloed vanuit China.
  • Met welke concrete maatregelen de vier sectoren precies te maken krijgen, is nog onduidelijk.
  • Belangrijke Nederlandse bedrijven, waaronder bijvoorbeeld ASML, vallen ook onder de beschermde sectoren. Business Insider geeft een overzicht van enkele belangrijke Europese spelers.
  • Lees ook: EU wil Alphabet, Microsoft Amazon, Meta, TikTok en Apple duimschroeven aandraaien

De invloed van China is onmiskenbaar, zeker in de techsector. De afhankelijkheid van China werd keihard duidelijk tijdens de coronapandemie. He stilvallen van toeleveringsketens uit China gaf internationaal grote problemen. Niet alleen de VS trekt heeft daaruit lessen getrokken door stappen te nemen om minder afhankelijk te worden van Chinese producenten. Ook de Europese Unie beweegt in die richting.

De Europese Commissie gaat vier techsectoren aanwijzen die Brussel wil beschermen tegen ongewenste invloed van China, meldt de nieuwssite Politico. Uit een gelekt document blijkt dat het om de volgende sectoren gaat.

• Geavanceerde halfgeleiders

• Kunstmatige inteligentie

• Quantum computing

• Biotech

De Europese Unie zou mogelijk in de toekomst nog meer sectoren aan de lijst kunnen toevoegen. Door intern gesteggel over welke sectoren wel en of juist geen bescherming verdienen, werd namelijk besloten om voorlopig met deze vier te starten en te kijken hoe het gaat alvorens uit te gaan breiden.

Vooralsnog zijn deze vier sectoren gekozen, omdat ze voor zowel militaire als civiele zaken ingezet kunnen worden. Vóór het eind van het jaar moet duidelijk worden met welk soort maatregelen de sectoren te maken krijgen.

Het zou kunnen gaan om zaken uiteenlopend van investeringen en verplichtingen tot regionale samenwerking, maar ook om handelsbeperkingen met China.

Hieronder geven we een beknopt overzicht van enkele belangrijke spelers in Europa in elk van de genoemde sectoren en daar zit ook enkele Nederlandse topbedrijven bij.

Geavanceerde halfgeleiders

ASML (Nederland)

Het Veldhovense ASML in een van ’s werelds grootste fabrikanten van machines waarmee halfgeleiders gemaakt kunnen worden. ASML levert de machines wereldwijd aan de grootste chipmakers, waaronder ook partijen in China.

Eventuele exportbeperkingen kunnen daarmee dus financiële gevolgen hebben voor het Nederlandse bedrijf. ASML staat bekend als wereldmarktleider voor machines die met behulp van ultraviolette straling extreem dunne lijntjes kunnen etsen.

NXP Semiconductors (Nederland)

Deze chipfabrikant begon, net als ASML, ooit als tak van Philips en heeft daardoor nog steeds het hoofdkantoor in Eindhoven, al heeft het vestigingen in meer dan 30 landen. Het bedrijf produceert vooral halfgeleiders voor automotive, maar houdt zich ook bezig met oplossingen voor industrie, mobile en communicatie-infrastructuur.

Infineon (Duitsland)

Net als NXP is Infineon ook een afsplitsing van een groter elektronicabedrijf, in dit geval het Duitse Siemens. Infineon produceert vooral halfgeleiders voor automotive en industriële oplossingen. Begin dit jaar werd bekend dat het samen met NXP en ’s werelds grootste halfgeleiderproducent TSMC een fabriek in Dresden gaat bouwen. Hiervoor worden verschillende investeringen vanuit de EU gebruikt.

Kunstmatige intelligentie (AI)

Poolside AI (Frankrijk)

Poolside is nog maar net een jaartje oud, maar heeft al bijna 130 miljoen dollar aan investeringen opgehaald. Dit laatste zorgde ervoor dat het van origine Amerikaanse bedrijf naar Parijs verhuist, omdat daar het grootste gedeelte van de financiering vandaan komt. Het kersverse bedrijf belooft zich te richten op een menselijke AGI (Artificial General Intelligence), wat de volgende stap in het AI-verhaal moet worden.

Aleph Alpha (Duitsland)

Het Duitse Aleph Alpha wil het antwoord zijn op de onbetrouwbaarheid van onder andere de AI-bots ChatGTP van OpenAI/Microsoft en Bard van Google.

Aleph Alpha levert naar eigen zeggen betrouwbare toepassingen van artificial intelligence, waarmee onder meer financiële rapporten kunnen worden samengevat en vragen gesteld kunnen worden aan een database. De AI-software die het bedrijf levert, wordt aangepast aan de wensen van de klant, waardoor afnemers de baas blijven over hun data en zeker kunnen zijn over de kwaliteit van de antwoorden die het systeem genereert.

Mistral AI (Frankrijk)

Waar Aleph Alpha zich inzet voor eerlijke en betrouwbare AI, lijkt Mistral AI precies de andere kant op te gaan. De meest recente actie van het Franse bedrijf is namelijk het uitgeven van een AI-model zonder beperkingen. Het zou naar verluidt tips kunnen geven over hoe je het best je vrouw kunt vermoorden, of waarom racisme tegenover andere etniciteiten handig kan zijn.

Creative Fabrica (Nederland)

Ook in Nederland wordt hard gesleuteld aan creatieve oplossingen met artificial intelligence. Creative Fabrica is een platform dat de niet zo creatieve medemens koppelt aan creatieve mensen of oplossingen. Een onderdeel daarvan is een generatieve AI-toepassing die de klant levert wat deze nodig heeft, zonder tussenkomst van derden. Volgens de makers maakt de AI-software van Creative Fabrica het echt mogelijk om te designen met kunstmatige intelligentie.

Kwantumcomputer

Kwantumcomputers zijn een ietwat vreemde eend in de bijt. Het is een technologie die nog niet toepasbaar is, maar waar wel onderzoek naar wordt gedaant.

Het handejvol kwantumcomputers dat functioneert betreft vooralsnog extreem dure projecten die geen praktische toepassing hebben. De hieronder genoemde partijen zeggen dan ook allemaal onderzoek te doen naar een mogelijk gebruik in de praktijk. Ze richten zich allemaal op toepassingen waar huidige computers minder geschikt voor zijn.

Algorithmiq (Finland)

Richt zich op het vinden van nieuwe medicijnen door het kunnen voorspellen van moleculaire ontwikkelingen.

Sparrow Quantum (Denemarken)

Bouwt onderdelen die kwantumcomputers efficiënter moeten maken.

QuantWare (Nederland)

Bouwt onder andere ’s werelds meest geavanceerde QPU, een soort CPU, maar dan voor kwantumcomputers.

Biotech

BioNTech (Duitsland)

Het Duitse pharmabedrijf BioNTech ontwikkelde onder andere het Covid-vaccin dat Pfizer produceerde. Het bedrijf richt zich op het ontwikkelen van medicatie op basis van mNRA voor verschillende (zeldzame) infectieziekten en kanker.

Argenx (Nederland)

Het Amsterdamse Argenx doet onderzoek naar iets wat het zelf antilichaam-engineering noemt. Het doel hiervan is om doorbraken in de immunologie om te zetten in nieuwe geneesmiddelen en behandelmethodes voor patiënten.

Ascendis Pharma (Denemarken)

Het in Kopenhagen gebaseerde Ascendis Pharma richt zich vooral op het vinden van nieuwe medicijnen en dragers ervan om de efficiëntie van de medicatie in het lichaam aanzienlijk te verbeteren. De toepassingen die het bedrijf levert zijn vooral geschikt voor hormonale problemen en kankerbehandeling.

LEES OOK: Dit staat er op het spel voor Europese automakers, als er een handelsoorlog met China uitbreekt rond elektrische auto’s: 4 grafieken